Dit zegt de pers

 

NRC * * * *

"Loepzuiver gregoriaans én een schuimend bierlied"


"November Music sloot af met een weekend boordevol nieuwe composities, jazz en wereldmuziek. De eigenzinnige opera Hildegard was een hoogtepunt.

Het slotweekend van November Music kende opvallend veel ‘spirituele’ premières – doorgaans niet het domein van het nieuwemuziekfestival. Zo schreef Steven Kamperman een opera over mystica-componiste Hildegard von Bingen. Hoewel de psychologie van het berijmde libretto rudimentair was, ontstond een meeslepend verhaal. Kamperman schuwde het grote gebaar niet, of het nu ging om het verbeelden van liederlijkheid of de verschijning van de duivel. Zijn muziek voor orgel, contrabas, altviool en klarinet was gevarieerd en dramatisch trefzeker, met delen uit Hildegards Ordo virtutum als refrein. De hoofdrollen waren goed bezet – Wynanda Zeevaarder in de titelrol en Marc Pantus wisselend tussen donderende duivel en flemende priester. Het kwintet Wishful Singing stal echter de show: de dames zongen loepzuiver gregoriaans, gloedvolle close harmony én een schuimend bierlied."

Lees hier de volledige recensie


Theaterkrant

"Vocalisten tillen deze opera naar een hoger plan"


De opera begint met Van Bingens muziek in pure vorm, waarbij de gregoriaanse toonladders terugkeren in Kampermans muziek voor Het Orgel Trio (pijporgel, contrabas en klarinet, aangevuld met altviolist George Dumitriu). In de visioenen van Hildegard worden die toonladders echter omgewerkt tot twaalftonige reeksen die de handeling versterken. Ook jazz- en popinvloeden duiken gaandeweg de opera op, met als vermakelijk resultaat een liederlijk loflied op het bier. Vanaf de derde akte wordt ook Van Bingens muziek door het ensemble ingekleurd, eerst louter met een grondtoon, later door het hele ensemble, zonder dat beide elkaar ook maar een moment in de weg zitten. Integendeel: de slotscène ‘O deus, quis es tu’ krijgt door de samensmelting een enorme zeggingskracht.

Lees hier de volledige recensie